Kuuluuko – kuuntelen 

214-yrittñjñjuhla-web-srgb-2465.jpg
Kuva: Keski-Suomen Yrittäjäjuhla 2015, Tero Takalo-Eskola

Yrittäjän ääni on kajautettu kuuluvasti ilmoille tänä keväänä. Tuntuu siltä, että nyt yrittäjien kuuntelijoita myös on. On jopa kuulumisten kyselijöitä.

Yrittäjäjärjestön edustajana minulta kysytään usein, mitä yrittäjille ja yrityksille kuuluu tai mitä voisi tehdä että yrityksillä menisi paremmin. Yrittäjän äänellä voi sanoa, että paremmin menisi jos yrittäjien annettaisiin yrittää ja yhteiskunta keskittyisi yhteiskunnan perustehtäviin. Yhteiskunnallisten toimijoiden ei siis välttämättä tarvitsisi yrittää ohjailla, säädellä, auttaa ja opastaa yrityksiä nykyisellä innolla.

Hallitusneuvottelujen yhteydessä on opittu uusi termiyhdistelmä julkisen viestinnän ulottuvuuksista. Juha Sipilä kuvasi kyseistä viestintää monelta osin ”virkamiesmäisen kryptiseksi”. Mikä loistava sanapari oivallus ja kuulostaa ilmaisuna juuri tarpeeksi yksinkertaiselta. Toivokaamme, että kryptaus avautuu – ei pikkuhiljaa, vaan saman tien.

Oikein kuuleminen, kuunteleminen ja ymmärtäminen ovat juuri enemmän vuorovaikutusta ja vuoropuhelua kuin ainoastaan ilmoille heittelyä ja huutoon mittailemalla vastaamista. #yrittäjänääni on alkaneella eduskuntakaudella uusi vuoropuhelukonsepti kansanedustajien ja nimettyjen nimikkoyrittäjien kesken. Erinomaisesti toiminnan henkeä kuvasi yhteinen yli 300 hengen tilaisuus Finlandiatalossa toukokuun puolessa välissä. Suomen tupa oli täynnä erinomaisia puheenvuoroja, ajattelua ja iloakin uuden kauden alkajaiseksi. Jopa paatuneimmat järjestöjyrämme areenalla yltyivät vuorovaikutteiseen vuoropuheluun. Sloganimme Ylpeä Yrittäjistä tuntuu tässä konseptissa hyvältä.

Palaan tässä myös suosittuun, yksinkertaiseen yrittäjäaiheeseen - jo kryptatusta avattuun – ”Uudet työpaikat syntyvät pk-yrityksiin” vain maininnalla: näin todella on. Tämän ovat tajunneet jo viimeisimmätkin epätietoiset. Nostan sen sijaan kevään ja loppuvuoden ehdottomasti ilmoille kajautettavien top-yrittäjyyssloganien sarjaan sanonnan ”Yrittäjyys synnyttää innovaatiot”. Vieläpä tiivistän sen ”Yrittäjyys on innovaatio”.

Älkäämme siis enää kuunnelko yrittäjän ääntä vain yrittäjyyden toimintaympäristön kehittämisessä vaan kuunnelkaamme mitä yrittäjillä on tarjota. Luottakaamme yrittäjäinnovaation voimaan. Annetaan tilaa juuri nyt sille äänelle. Kuunnellaan.

Sitten operatiivinen kannustus vielä. Tämä ”Kuuluuko–kuuntelen” -kirjoitukseni oli tähän juttusarjaan lyhyt, toivottavasti kirvoittava demokirjoitus. Toivon että luit sillä silmällä ja kuuntelit omia ajatuksiasi sillä korvalla, että Sinulla heräsi innostus kirjoittaa vieraanamme yhteiseen uuteen Yrittäjämediaamme Ksymppikseen. Heitän kirjoitusvuoron innostuksella ja kiinnostuksella juuri Sinulle, joka haluat kertoa ajatuksistasi yrittämisestä ja maailmanmenosta noin 2000 merkin tarinalla. Lähetä ehdotuksesi: ksymppis@yrittajat.fi

Kirjoittaja

TK pieni Ksymppis.jpg
Tuuli Kirsikka Pirttiaho
Toimitusjohtaja


Aiheeseen liittyvää