Jyskän Varastomyymälän yrittäjille Timanttiristit

Puustiset.jpg

Suomen Yrittäjät luovutti Jyskän Varastomyymälän yrittäjille, Marjatta ja Sakari Puustisille 5.9.2015, Suomen Yrittäjien Yrittäjäristin Timanttiristit. Timanttiristit myönnettiin Puustisille 40-vuoden yrittäjäurasta. Ennen Jyskän Varastomyymälän perustamista, pariskunta toimi yrittäjinä mm. Konginkankaan Essolla 3 vuotta, Nilsiän autotarvikkeessa 13 vuotta ja sesonkimyymälöiden parissa Kuopiossa, Äänekoskella, Juankoskella ja Pielavedellä.

-Olimme nipin napin 20 -vuotiaita kun aloitimme Konginkankaan Esson yrittäjinä, muistelee Marjatta. Puustisille yrittäjyys on aina ollut selkeä vaihtoehto. Marjatta aloitti työskentelyn jo 15 – vuotiaana paikallisessa talouskaupassa ja Sakarin illat taittuivat isän apuna hänen perustamassaan kaupassa.

-Pienestä pitäen on ollut selvää, että minusta tulee yrittäjä. Hetkeäkään en ole katunut, hymyilee Sakari.

Minkkiturkkeja ja öljysheikki

Jos jotain, niin rohkeutta ja heittäytymiskykyä ei tältä pariskunnalta puutu. Jyskän Varastomyymälän 30-vuotis juhlapäiviä vietettiin elo-syyskuun vaihteessa ja Jyskän Expo 30v -tilaisuudet keräsivät paikalle yhteensä 30 000 kävijää kolmen päivän aikana. Vaikka Expo olikin Varastomyymälän ensimmäinen, on erilaisia tempauksia järjestetty yrittäjyysuran alkuajoista saakka.

– 80-luvulla kutsuimme, Karpolla on asiaa – televisio-ohjelmasta tunnetuksi tulleen öljysheikki, Tauno Kuosmasen, esiintymään liikkeeseemme. Sana kiiri lähellä olevaan Tahkovuoreen saakka ja niinpä vaan oli Nilsiän kirkonkylä tukossa tapahtumapäivänä, kun kaikki Tahkovuoren 2500 turistia tulivat ostamaan sheikin öljypulloja, muistelee Sakari.

-Kerran ostimme eräästä konkurssipesästä ison määrän minkkiturkkeja ja ilmoitimme myyvämme 20 000 markan turkit pois 1000 markalla, ja taas oli Nilsiän tori täynnä, nauraa Sakari.

-Minä olen se joka haluaisi nukkua yön yli ja puntaroida vaihtoehtoja, mutta Sakari on nopeiden päätösten mies, kertoo Marjatta.

-Ei pidä liikaa jäädä miettimään, tilaisuudet menevät muuten pian ohi. Pitää vaan uskaltaa tarttua niihin pelottaviinkin haasteisiin, niistä ne isoimmat onnistumiset usein tulee, summaa Sakari.

Tempaukset ja riskinotot ovat kannattaneet, sillä Varastomyymälän alun 5 miljoonan liikevaihdosta on tultu nykyiseen 11 miljoonan liikevaihtoon ja vuotuinen kasvu on noin 15–20 %.

-Olemme onnekkaita sillä taantuma ja kilpailijat eivät ole vaikuttaneet meidän kasvuumme. Kaikki merkit viittaavat hyvään syksyyn, siitä on tulossa myynnillisesti varmasti paras mitä koskaan aikaisemmin, kertoo Sakari.

Jyskän Varastomyymälä on myös vahva työllistäjä, tällä hetkellä palkkalistoilla on 23 henkilöä. Varastomyymälän toiminta on pitkälti perheyrittäjyyttä, kaikki kolme Marjatan ja Sakarin lapsista ovat mukana liikkeen toiminnassa.

Entä jos kaikki olisi mahdollista, mitä silloin tekisitte?

 – Emme tekisi tämän kummempaa, asiat ovat hyvin näin. Töitä tehdään ja siitä nautitaan. Päivääkään emme vaihtaisi pois, niin mielenkiintoinen taival on ollut, toteaa pariskunta.

 

Lue juttu kokonaisuudessaan syyskuun 2015  Yrittäjäsanomista.