KatiR2.jpg

Koulun ujoin tyttö kutsuttiin Linnaan

Kati Rauhaniemelle myönnettiin Nuori yrittäjä -palkinto vuonna 2006. Palkintoa seurannut vuosikymmen on ollut tapahtumarikasta aikaa, johon on kuulunut kaikkea liiketoimintakaupasta presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoon.

Yritysmaailman moniosaaja Kati Rauhaniemi lähti työrintamalle jo 13-vuotiaana. Vuonna 1997 hän perusti tyhjältä pöydältä Dot Design Oy:n ollessaan vain 22-vuotias. Dot mullisti hänen elämänsä ja maltillisesti kasvanut, alkujaan yhden naisen mainostoimisto, muovautuikin alallaan kovaksi tekijäksi. Dot listattiin yhdeksi menestyneimmistä yrityksistä Keski-Suomessa ja se nostettiin vuodesta toiseen Suomen menestyneimpien listalle, minkä lisäksi se sai AAA:n, korkeimman luottoluokan. Nuori yrittäjä -palkinnon Rauhaniemi sai vuonna 2006, milloin piirtyivät myös paperiin insinöörintarkat strategiat tulevaisuudesta.  

– Se oli sitä aikaa, kun saimme vastaanottaa monia tunnustuksia ja Dot kasvoi nopealla tahdilla. Muistan edelleen miten hienolta palkinnon saaminen tuntui, sillä onhan tehdystä työstä saatu tunnustus aina tervetullutta, nöyrä yritysjohtaja kertoo.

Ensimmäinen keskisuomalainen nainen

Dot poikikin unohtumattomia kokemuksia ja elämyksiä. Rauhaniemi on saanut yritysmaailmassa monenlaista tunnustusta vuosien varrella, kuten Vuoden yrittäjänainen -palkinnon vuonna 2010.

Yrittäjiä Suomessa oli tulloin n. 266 000, joista yrittäjänaisia kolmasosa eli noin 80 000.

Rauhaniemi oli ensimmäinen keskisuomalainen yrittäjä, jolle palkinto myönnettiin. Tästä seurasi myös kutsu Linnan juhliin, mitä nainen muistelee isänmaallisesti ja lämpimästi. 

– Se päivä oli erityinen. Jukka Rintala suunnitteli pukuni ja sain hänestä elinikäisen ystävän. Itsenäisyyspäivän aamun vietin valtakunnan päättäjien kanssa sekä meikkitaiteilija Raili Hulkkosen meikattavana ja kyllä juhlien jatkoiltakin jäi kerrottavaa jälkipolville. Erityisesti muistan, kun juhlan jälkeen ala-asteen opettajani lähetti minulle kirjeen, ettei olisi uskonut, että se koulun ujoin tyttö kutsuttaisiin Linnan juhliin työnsä ansiosta, Rauhaniemi muistelee hymyillen. 

Palkinnoista kiitos perheelle ja työtiimille

Rauhaniemestä huokuu rauhallisuus, tyyneys sekä tietynlainen nöyryys. Tavoitteellisuudestaan ja korkeasta työmoraalistaan tunnettu yrittäjä painottaa, että vaikka hän on onnistunut urallaan, ei hän olisi tässä ilman ihmisiä, joita hänellä on ympärillään.

– Tunnustuksia saadessa en ole koskaan ajatellut, että tämä on pelkästään minulle. Palkinnot ovat aina tunnustus vanhemmilleni, jotka antoivat minun olla millainen olen, tiimilleni ja työkavereilleni, joiden kanssa olen puhaltanut yhteen hiileen ja tietysti perheelleni, joka on tukenut minua. En ole koskaan havitellut palkintoja, vaan palkinnot ovat seuranneet tehtyä työtämme, Rauhaniemi kertoo. 

Ympärille alan kovimmat osaajat

Nykyisin muun muassa Vastavirta Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtajana työskennellessään Rauhaniemi uskoo edelleen kovaan työmoraaliin ja leading-johtajuuteen.

– Ympärilleen on tärkeä saada alansa kovimmat osaajat. Tämän mukaan olen pyrkinyt toimimaan, Rauhaniemi kertoo.

– Työskentelen aina avokonttorissa muiden kanssa. Kuuntelen, en pelkää nostaa esiin vaikeitakaan asioita ja teen päätöksiä. Johtajan tulee kuunnella, delegoida, antaa vastuuta sekä palautetta, tehdä hyviä päätöksiä oikeaan aikaan. Johtajan tulee luoda vahvat suhdeverkostot. Jos ei tiedä jotain asiaa, niin pitää tietää mistä tieto löytyy. Vaadin tasapuolisesti kaikilta paljon, mutta itseltäni aina vähän enemmän. Johtajan tulee olla selkeä, vahva ja antaa vastuuta, pysyä ajan hermoilla. Voisi sanoa että digitaalisuus muuttaa pelikenttää, mutta johtaminen on lopulta yksinkertaista ja hyvin samankaltaista toimialasta riippumatta, toteaa Rauhaniemi.

 Koko juttu luettavissa Keski-Suomen Yrittäjäsanomissa>>