Kuvitellen Maija 2.png

Matka yrittäjyyteen

Ilman toimivaa päätä, kättä ja kynää ei graafisen fasilitoijan työstä tule mitään. Kuvitellen Oy:n Maija Kotamäki löysi tiensä yrittäjyyteen monien sattumusten kautta. Vauhtia haettiin Irlannista saakka. 2000 –luvun alkupuolella luovuus vei hänet Artesaanin opintojen perässä Irlantiin. Yrittäjyys ei ollut ilmiselvä vaihtoehto 90 –luvun laman aikaan peruskoulua käyneelle.

- Nuorena kuulin paljon puheita lamasta, konkursseista ja loppuun palamisista. Sen aikainen koulutuskaan ei varsinaisesti kannustanut yrittäjyyteen, muistelee Maija.

Dublinissa työskennellessä eräs vakiasiakas sai kuitenkin hänen ajatuksensa suunnattua kohti yrittäjyyttä.

-Ajatus yrittäjyydestä jäi kytemään mieleeni ja kun palasin Suomeen 2008, lähdin opiskelemaan kaupallista-alaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun, yrittäjyyden yksikköön Tiimiakatemiaan.

Yrittäjyyden lisäksi Maijaa alkoivat kiinnostamaan tiimioppiminen, johtaminen sekä tiimivalmentaminen. Hän huomasi, että monet kaupallisen alan tehtävät joita piti nuorena tylsänä, saikin niissä itseasiassa käyttää paljon luovuutta, kekseliäisyyttä sekä mielikuvitusta.

-Opiskelujeni aikana mietin kuumeisesti mitä haluan tehdä ja mikä on minun tapani toteuttaa itseäni. Se viimeinen kirkastuminen puuttui. Opintojen loppuvaiheessa päädyin graafisen fasilitoinnin kurssille, jossa opeteltiin käyttämään piirtämistä apuna johtamisessa ja oppimisessa. Kurssilla tutustuin myös tulevaan yhtiökumppaniini Tiina Hoskariin.

Mennyttä muistellessa Kotamäen kasvoille nousee hymy.
-Jossain vaiheessa kurssia tajusin, että pystyn yhdistämään kaksi itselleni mielekästä ja innostavaa asiaa yhteen ja toteuttamaan niitä omalla tavallani. Tulevaisuuden ammattini ja oikeanlainen kanava oman luovuuden purkamiseen löytyi.

 

Tiimi on yksilöä voimakkaampi

Tiina ja Maija löivät taitonsa yhteen ja näin syntyi Kuvitellen Oy. Päätös on ollut hyvä, sillä moni muu alalla työskentelevä tekee töitä yksin. Yrittäjille kahden hengen porukka on mahdollistanut paljon enemmän.

-Tiimi on aina voimakkaampi kuin yksilö. Olemme tehneet yhdessä kovasti töitä, jotta pääsemme yrityksenä eteenpäin. Onnenpotkuja ovat kuitenkin olleet hyvät verkostot ja mahtavat tyypit joita siellä on. On ilo, että olemme törmänneet ihmisiin jotka innostuvat meidän tekemisestämme. Heidän ansioista olemme päässeet näkymään oikeissa paikoissa ympäri Suomen, Kotamäki miettii.

Yrittäjyyden Maija kokee eräänlaisena elämänasenteena, joka näkyy herkkyytenä tarttua asioihin ja sitkeytenä löytää tapoja työllistää itseään eri tilanteissa.

-Harvalla on enää mahdollisuus tehdä samaa asiaa elämänsä loppuun saakka. Yrittäjänkin ura voi olla hyvin monitahoinen ja tekeminen voi muuttua paljonkin vuosien varrella. 

Tällä hetkellä Kotamäki haluaa tehdä mukavaa tuottavaa työtä yritykselleen ja sen asiakkaille. Hän muistuttaa tekemään yhteistyötä niiden ihmisten kanssa joista tulee hyvä fiilis ja tarttumaan projekteihin mitkä tuntuvat hyvältä.

-Jos jo alkuunsa tuntuu, että tähän ei kannata ruveta – älä rupea. Yrittäjänä on osattava valita mihin keskittyä, summaa Maija.

-Tekemäni ratkaisut ovat olleet oikeita, olen mennyt niiden fiilisten mukaan mitkä ovat tuntuneet hyvältä. Siihen on tarvittu uskallusta tehdä rohkeita päätöksiä. En ole pelannut varmanpäälle. Olen myös ymmärtänyt, että tulevaisuutta ei voi nähdä ennalta. Olen luottanut siihen että askeleeni ovat vieneet pikkuhiljaa kohti sitä mitä minun on hyvä tehdä.