Suomen myymäläkaluste Ksymppis.jpg

Viileitä tyyppejä

Välillä on hyvä olla tyhjän päällä ja ilman sen suurempaa suuntaa, sillä siitä hetkestä voi syntyä suuriakin asioita. Näin kävi Teemu Lahtiselle. Takana oli muutto Mikkelistä Jyväskylään, yhden paritalon rakentaminen ja pari lasta. Tulipa pian sekin hetki, kun oli aikaa pysähtyä ja hän löysi itsensä uudesta tilanteesta – tyhjän päältä. Hetken tuumattuaan hänelle heräsi ajatus yrityskaupasta.

-Miksi en ostaisi jotain yritystä ja lähtisi sitä kautta yrittäjäksi, muistelee Lahtinen.

-Yli vuoden tutkin myytäviä yrityksiä ja kävin monenlaisissa firmoissa toimialasta riippumatta. Loppupeleissä neuvottelin kahden yrityksen kesken ja lopulta 2009 päädyin yritykseen josta tuli liiketoimintakaupan myötä Suomen myymäläkaluste Oy. Yritys oli mielenkiintoinen toimialan erikoisuuden vuoksi. Toista samanlaista yritystä ei Suomesta löytynyt, joten kilpailutilanne oli hyvä.

Teemun puolison Saija Lahtisen oli tarkoitus palata äitiyslomalta palkalliseksi ja hän löysikin oikein hyvän työpaikan, mutta juuri ennen kuin nimiä ehdittiin kirjoittaa alle, päätti pariskunta yhteistuumin, että Saijan työpanokselle olisikin käyttöä tuoreessa yrityksessä.

-Minun vahvuutenani on kirjanpito ja muut paperityöt, Teemun taasen myynti ja johtaminen. Löimme siis hynttyyt yhteen täällä työmaallakin ja se on ollut hyvä päätös. On tosi hienoa olla Teemun toinen käsi ja mukana arjessa ja työssä. Yhteistyömme toimii hyvin, hymyilee Saija.

-Liiketoimintamme on jalostunut alun jälkeen paljon. Kun ostimme yrityksen, toiminta keskittyi käytetyn kunnostamiseen ja kalusteiden huoltotoimenpiteisiin. Nyt toiminta on laajentunut oman maahantuonnin, uusien tuotteiden ja yhteistyösopimuksien kautta uuteen mittakaavaan. Onnemme on ollut osaava ja ammattitaitoinen henkilöstö, joka työskenteli yrityksessä jo ennen yrityskauppaa. Kirjanpitokin uusittiin ruutupaperilta järeimpiin järjestelmiin, hymyilee Saija.

-Meiltä saa käytännössä kaikkea tekniikkaa sisältävää kalustoa, mitä päivittäistavaratalo tarvitsee. Lisäksi teemme omassa maalaamossamme kalustosta asiakkaan konseptin mukaisia. Tässä toiminnan laajuudessa olemme Suomen ainoita tekijöitä, lisää Teemu.

 

Yhtä suurta perhettä

Niin kuin muillakin aloilla, on kalustebisneksessäkin omat ammattitautinsa. Kauppareissuille tulee äkkiseltään mittaa lisää, kun Lahtisten silmät osuvat ostosten lomassa kauppojen kylmälaitteisiin.

-Visioihin nousee väistämättäkin, mitä kaikkea uusilla kalusteilla saisikaan aikaan kauppoihin ja kahviloihin. Esimerkiksi suomalainen vitriinikulttuuri on muuttunut hyvin hitaasti. Vieläkin näkee uimahalleissa ja tasokkaissa kahviloissa samanlaisia vanhoja tuotteita. Freeseillä kalusteilla on todella suuri visuaalinen ja ekologinen vaikutus, miettii Saija.

Ilman Suomen myymäläkalusteen kierrätyskonseptia, päätyisi moni vanhempi kylmäkaluste suoraan kaatopaikalle. Yrityksen huomassa vanhat tuotteet saavat uuden tekniikan, maalin ja kunnollisen päivityksen.

Teemu kertookin, että uusia tuotteita toimittaessa he auttavat asiakkaita myös ottamalla vaihdossa vanhat toimimattomat kylmälaitteet mukaan.

Mikäkö saa Lahtiset yrittämään? Vastaus on vaatimaton ja pröystäilemätö: Oli päivä, viikko tai kuukausi mennyt sitten tosi hyvin tai todella huonosti, aina aamulla noustaan uudestaan yrittämään. Yrittämisessä on se mukava puoli, että aina voi kokeilla jotain uutta, eikä tarvitse kysellä lupaa keneltäkään, kertoo Teemu.

Saijaa tämä hymyilyttää, sillä Teemun idearikkaus saa välillä työntekijöiden huulet pyöreäksi hämmästyksestä. Ideoita on paljon ja niinhän niitä pitääkin olla, jotta yritys kehittyy.

Työyhteisönsä Lahtiset haluavat vielä nostaa esille, se on yhtä isoa perhettä.

-Joka päivä, kun kello lyö 11. hanskat tipahtavat ja kokoonnumme kaikki yhdessä saman pöydän ääreen vaihtamaan kuulumisia ja syömään päivän ruoan ja kahvittelemaan, kertoo Saija.

Työntekijöistään Lahtiset puhuvat lämpimään sävyyn.

-Tiedämme, että jätkät painavat kiireen keskellä kovasti hommia ja ylitöitäkin tulee. On todella hieno tunne tiimin puolesta, kun perjantaina rekat tulevat noutamaan valmistamiamme tuotteita ja yhteistyöllä olemme pysyneet aikataulussa, päättää pariskunta.